Válasszon egy Villányi pálinkát, megmondjuk, melyik az Ön virága!

2020-03-08

Villányi Cabernet Franc Törköly Ópálinka

Karakteres, mégis gömbölyű aromákat ígér a 40%-os alkoholtartalommal bíró ópálinkánk, aminek alapját a villányi borvidéken kiemelkedő minőséget nyújtó Cabernet Franc szőlő jelenti. Az ebből származó törkölypálinkát a 15 hónapos hordóban érlelés lágyítja kitűnő ópálinkává.

Megkóstolná, igaz? Akkor az Ön virága nem lehet más mint a

 

mocsári kockásliliom.

 

A kecses mocsári kockásliliom az ártéri rétek és láperdők védett tavaszi kincse, kehelyszerű, sakktábla mintájú virágát világos lila, fehér és bíbor színben csodálhatják meg a szemfüles természetjárók vagy gondos kertészek, hiszen a természet kockás gyöngyszeme számára kertjeinkben is otthont biztosíthatunk.

Az ópálinkához hasonlóan e liliomfajta elegáns megjelenésével karakteresen lágy, összetéveszthetetlen élményt nyújt élvezőjének.

 

Villányi Pálinka és a kockásliliom

 

Villányi Zölddió Likőr

Szereti a zölddióra jellemző, karakteres ízvilágot, és kíváncsi lenne, mi történik, ha ez egy pálinka alapú, 40%-os likőrben találkozik a fahéjas, citrusos ízekkel? Akkor a Villányi Zölddió Likőrt Önnek találtuk ki. A zölddió a diófa fiatal, puha, csonthéjjal nem rendelkező termése, ami gondos válogatás, áztatás, hosszú érlelés és fűszerezés útján nyeri el különlegesen ízletes, édes, kóstolásra hívó jellegét, ami számos formában kerülhet az asztalunkra. Nagy pozitívum a zölddióban, hogy jelentős C-vitamin- és vastartalommal bír, a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő és fertőtlenítő hatású. 

Ha ez csalogatóan hangzik az Ön számára, akkor az Ön virága az 

 

illatos hunyor.

 

A növény, ami nem fél egyéniség lenni, és amikor minden virág ezer színnel kápráztat, ő a természetre legjellemzőbb zöld szín skálájáról választ kosztümére bodzás illatú éket. Nincs ez másképp a méltán kedvelt zöld dióval sem, a messziről tündöklő, érett gyümölcsökkel ellentétben igazi esszenciáját zölden megbúvó formájában nyújtja. 

 

Villányi Pálinka és a hunyor
 

Kisüveges Villányi Szilvapálinka

Ön szerint pont akkor jó a pálinka, ha csakis hagyományos fajtával, régi tradíciókra kacsintva hódít, és kapóra jönne, ha alkalomadtán könnyedén zsebre is tehetné? Akkor az Ön számára ajánljuk a kisüveges szilvapálinkánkat. A 43%-os, fajsúlyos pálinka határozottsága ellenére nem enged a gyümölcsösségéből, gyengéd lekvárossága és harmonizáló, mandulás íze biztosan leveszi a lábáról, praktikus méretével pedig sosem hagy cserben.

Ha az Ön mottója a kicsi a bors, de erős, akkor ismerje meg pálinkánk virág párját: íme a

 

törpe nőszirom.

 

Ne tévessze meg a méret: ez az az alacsony kis növény a termetéhez képest hatalmas, kékeslilás virágokkal kápráztatja tavasszal a természetbe látogatókat.

Ahogy a kisüveges szilvapálinka, úgy a törpe nőszirom is méretét tekintve talán aprócska, de ha egyszer bizalmat szavaz nekik, biztosan örömét leli a találkozásban.

 

Villányi Pálinka és a nőszirom

 

Villányi Kökénypálinka

Mit nem adna, ha belekóstolhatna egy egyszerre édeskés és fűszeres illatú, mégis fanyarabb ízű párlatba, amit az egyéniségét palackba zárva is őrző kökény tesz nem mindennapivá? Van egy jó hírünk: a 43%-os Villányi kökénypálinka nem okoz csalódást, és ízlelgetése során még az enyhén mandulás jegyekre is felfigyelhet.

Ha ez ígéretesnek bizonyul az Ön számára, látnia kell a 

 

tavaszi sáfrányt. 

 

A mindössze 8-10 centiméter magas növényke nem fukarkodik sem a színekkel, sem a mérettel, ha a virágairól van szó: kék, lila vagy sárga szirmaival ismertetett társaihoz hasonlóan tavasszal ékeskedik, napsütéses időben virágai úgy nyílnak ki, mint kóstolónk alkalmával a kökény aromái. Erős színező hatása miatt már a 15. században kelmék és női haj festésére, később ételek színezésére is használtak.

 

Villányi Pálinka és a sáfrány

 

Villányi Ágyas Muskotály Szőlőpálinka

A csodálatos muskotályszőlő illatot és ízt régóta jól ismerjük, elég csak a kiváló borokra gondolnunk, és ennek a kellemes gyümölcsnek a jellege pálinka formájában is tisztán, karakteresen, mégsem tolakodóan jelenik meg. 38%-os alkoholtartalmával könnyebb párlataink közé tartozik, barátságosan likőrös jellege ellenére azonban ne becsüljük alá erejét.

Ha más téren is kedveli a könnyed, szelíd, visszafogott szépséget, az Ön virága a

 

hóvirág.

 

Apró, fehér virágai ellenére sokak szívébe lopta be magát az évek során, gyakran szedték csokorba például nőnap alkalmából a hölgyeknek kedveskedve. Népszerűsége eredményeként azonban ma már védett növény, szedése tilos, így a vadon élő hóvirágokat őrizzük meg a maguk (sz)épségében a természetben. Ha hazavitelről van szó, kettejük közül maradjunk inkább a pálinkánál, hiszen ahogy a hóvirág megnyitja a virágszezont, úgy lehet üdvözlőitalként egy könnyed baráti találkozó nyitánya az ágyas muskotályos pálinka.

 

Villányi Pálinka és a hóvirág

 

Villányi Ágyas Meggypálinka

A villányi térség egyik kiemelkedő gyümölcseként a meggy pálinka formájában is erősebb ízzel és gyümölcsösebb illattal kerül palackba, amit az ágyazás tesz még izgalmasabbá, így ha színében és ízében egyaránt gazdag pálinkára vágyik, a 38%-os Villányi ágyas meggypálinka garantáltan jó választásnak bizonyul. A növényvilágban a párja nem más, mint az

 

illatos ibolya.

 

Mert ha desszert, akkor ágyas meggy! Vagy ibolya? Legyen mindkettő! Hogy lehetséges ez? 

A parányi növény ibolyaszín virágaival akár likőröket, édességeket is ízesíthetünk, és mi lehetne egy kandírozott ibolyával készült desszert alkalmasabb kísérője, ha nem a desszertekkel harmonizáló ágyas meggy? A virág sokoldalúságának köszönhetően nyugtató szirupként és teaként álmatlanság, fejfájás gyógyíre is lehet, leveleinek forrázata pedig köhögés, fejfájás esetén hatásos gyógymód.

 

Villányi Pálinka és az ibolya

 

 

Nos, eltaláltuk? 

 

 


Fekhasznált források:

Mocsári kockás és törpe nőszirom:
https://citygreen.hu/15-kulonlegesen-szep-tavaszi-virag/
http://www.botanikaland.hu/fritillaria-meleagris/mocsari-kockasliliom/

Illatos ibolya:
https://gyogyfuveskertem.hu/illatos-ibolya-borzas-ibolya/

Illatos hunyor és sáfrány:
https://www.edenkert.hu/diszkert/viragagyasok/kora-tavaszi-hagymas-viragok/1591/
http://www.botanikaland.hu/helleborus-odorus/illatos-hunyor/

Sáfrány:
https://balintgazda.hu/minden-heten-szuret/marcius/krokusz.html

Hóvirág: 
http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=vf_1991
https://www.edenkert.hu/diszkert/viragagyasok/hovirag-galanthus-tavasz-hirnoke/4458/

Zölddió:
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/zold_dio_nagymamaink_feltve_orzott_kincse/2013031816425

Vissza