Villányi Pálinka: a Hölgyeknek ajánljunk a februárt!

2020-02-06

A vízkereszttől (január 6-tól) húshagyó keddig (idén február 25-ig) tartó farsangi ünnepségek örömeit a feljegyzések szerint már az Anjou-k és Mátyás király is élvezhették, az évszázadok folyamán oly sokszínű hagyományokat és féktelensége miatti viszontagságokat is megélt szokások azonban az idő próbáját kiállva napjainkig fennmaradtak. 

A jókedélyű mulatozásból és játékokból azonban az asszonyok több helyütt kimaradtak, hiszen az ő küldetésük a konyhai készülődésre, farsangi fogások készítésére, valamint a vendégek pálinkával, sörrel, borral és ízletes étkekkel való jól tartására szorítkozott. 

 

 

Szerencséjükre a farsangolás utolsó 3 napja a karneváli időszak, azaz a farsang farka volt (a mai napig ekkor kerül megrendezésre pl. a híres busójárás Mohácson), amelynek második, hétfői napját hazánkban számos helyen (pl. a Balaton-felvidéken, a Mátrában, Somogy és Baranya megyében egyaránt) az asszonyoknak dedikálták. Ennek az ünnepélyes eseménynek az asszonyfarsang nevet adták.

A Magyar néprajzi lexikon szerint az asszonyfarsang, ahogy azt az elnevezésből is sejthetjük, az asszonyok farsangi mulatsága, melynek hagyományai a dunántúli asszonyok ezen időtöltésére vonatkozóan a XV. századig nyúlnak vissza. Az asszonyok közös összejövetelén a férfiak nem vehettek részt, hiszen a szokás az asszonyok számára az év folyamán az egyetlen alkalmat jelentette, amelyet – egyébként szigorúan kötött életrendjüket néhány órára, esetleg egy napra, éjszakára megszakítva – mulatozással, tánccal, vigalommal töltöttek el. Az összejövetel színhelye rendszerint valakinek a háza, pincéje, a fonóház, esetleg a kocsma volt, és a szokásban nagy szerepe volt az improvizációnak, a szövegek és az álarcok nagymértékben rögtönzöttek voltak.

Somogy megyei feljegyzések tanúsága szerint volt olyan település, ahol húshagyó hétfőn csak az asszonyok mehettek fel a szőlőhegyre, ahonnan énekszóval és táncolva jöttek vissza a faluba. A Balaton-felvidéken ugyanekkor az asszonyfarsang apropóján a lányok, asszonyok férfiruhába bújtak, és egész nap férfi módra mulattak. Itt feltétlenül meg kell jegyezni, hogy az asszonyfarsang egyik meghatározó tényezője volt azon tény, mely szerint ez volt az évnek az egyedüli napja, amikor a nők korlátlanul ihattak alkoholt.

 

 

Ismereteink szerint a Villány környékbeli asszonyokat, lányokat sem kellett félteni, ha ünneplésről volt szó, az asszonyfarsang szép hagyományára Baranya megyében is akadnak példák: a Balaton-Felvidékhez hasonlóan a lányok és nők itt is férfinak öltözve – minden bizonnyal a kiváló helyi borokat és ízletes gyümölcspálinkákat nem megvetve – mulatták végig a napot.


Ezen tradíciókra emlékezve a Villányi Pálinka ízletes párlatait február havában az életszerető Hölgyeknek ajánlja. 

És hogy mit tudunk nyújtani a szebbik nem ízig-vérig élő, pálinkakedvelő képviselőinek?

 

Íme prémium Villányi Pálinka ajánlatunk:


Villányi Zölddió Likőr
500 ml, Alc.: 40%

Likőrünk alapjául jó minőségű pálinka szolgál, amit a zölddió intenzív aromái és fahéjas, citrusos ízek bolondítanak meg. A zölddiót a magas C-vitamin- és vastartalma mellett a népi gyógyászatban máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő és fertőtlenítő hatású természeti kincsként tartották számon. Ha valami különlegesre vágyunk, könnyed kísérő falatok gyanánt választhatunk egy sajttal, dióval és almával spékelt salátát, amire bátran csurgathatunk öntetként a Villányi Zölddió Likőrből. 

 

 

Villányi Ágyas Szilvapálinka
500 ml, Alc.: 38%

Hagyománykedvelő hölgyeknek ajánljuk a tradicionális Villányi szilvapálinka gyümölcsös, karakteres ízeinek és a lágy, ágyas ízek összhangban gazdag házasságát jelentő pálinkánkat. A csillogó borostyán színben pompázó, leheletnyi szilvalekvár és karamell ízek minden szilvarajongót levesznek a lábáról, és miért ne tehetnék ezt fantasztikus, szilvával készült fogások társaságában?

 

 

Villányi Ágyas Meggypálinka
500 ml, Alc.: 38%

A Limitált Pálinka Szelekció ezen képviselőjének életre hívásakor a villányi napsütés érlelte meggy kiemelkedően gazdag ízvilágát ágyazással tökéletesítettük, így e szemgyönyörködtető színű és karakteres ízű pálinka kiváló kísérője lehet a farsangi fánkoknak.

 

 

Villányi Ágyas Muskotály Szőlőpálinka
500 ml, Alc.: 38%

A csodálatos muskotályszőlő illat és íz kellemesen likőrös jelleggel társul ebben a zamatos ágyas pálinkában, így hölgytársaságban is könnyen itatja magát. Szőlőpálinkánkkal zamatos harmóniát alkothatnak például a villányi fehérborból készült dzsemmel szervírozott húsételekkel

 

 

+1) Villányi EXR Brandy
700 ml, Alc.: 40%

A kiváló minőségű villányi borokból született meg a Villányi EXR brandy, amit a kíméletes lepárlás és a tölgyfahordós érlelés tettek kitűnő, borostyán színű, friss, fűszeres, kissé édeskés ízű párlattá. A Villányi EXR Brandyt a háziasszonyok verhetetlen pogácsareceptjével együtt javasoljuk bevetni.

 

Teljen a farsang a Villányi Pálinka társaságában!

 

Forrás:
https://mek.oszk.hu/02100/02115/html/1-387.html
http://www.hegylakomagazin.hu/kultura/46-farsangi-hagyomanyok---tobb--mint-alarcosbal
http://somogy.hu/publikaciok/kiraly-lajos-farsangi-nepszokasok-somogyban.html
https://www.utisugo.hu/farsang/farsangi-hagyomanyok-nepszokasok-94030.html
https://www.pecsma.hu/top/igy-unnepeltek-baranyaban-az-ordog-unnepet/

Vissza