Ötcsillagos Pálinkakiválóság lett a Villányi törköly- és ágyas muskotálypálinka

2014-05-20

Ünnepélyes keretek között, a Vidékfejlesztési Minisztérium dísztermében vehették át a kiválóságról szóló okleveleiket azok a pálinkaházak, amelyek termékei legalább 3 csillagot szereztek a Pálinkakiválóságok idei versenyén. A kiírás szerint egy pálinkaház legfeljebb 3 tétellel nevezhetett, és csak olyan pálinkákkal, amelyekből minimum 500 palack került forgalomba, és 2000 Ft felett van a kiskereskedelmi áruk/0,5 liter.

A Pálinkakiválóságok Könyve 2014 kiadványba a 171 nevezett tételből végül 50 pálinkaház legjobb 83 terméke került be. A minősített 83 tételből 43 szerzett 3 csillagot (nemzetközi versenyen ezüstérmet érne), 22 tétel kapta meg az aranyéremnek beillő 4 csillagot, a legeslegjobb, vagyis 5 csillagos minősítést, ami minden tekintetben kiemelkedő és különleges pálinkákat rejt, 18 tétel nyerte el a hazai kínálatból.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Villányi Pálinka két terméke is bekerült a 2014-es Pálinkakiválóságok Könyvébe, öt csillagos minősítéssel. Ötcsillagos, az "életben egyszer kötelező" pálinkáink a Villányi Cabernet Sauvignon Törkölypálinka és a Villányi Ágyas Muskotálypálinka

A háromcsillagos (versenyen ezüstérmes) pálinka elválasztási és technológiai hibától mentes, az alapanyagra és a készítésmódra jellemző illat- és ízjegyekkel. Aromatikája tiszta, egyensúlya megfelelő, emellett valamely tulajdonsága kiemeli az átlagtételek közül. Harmonikus, fogyasztásra érett tétel, mely bátran ajánlható minden érdeklődőnek.

A négycsillagos (versenyen aranyérmes) pálinka rendelkezik minden olyan értékkel, amivel háromcsillagos társai, miközben egyedi, kiemelkedő tulajdonságokat mutat fel. Ebbe a kategóriába a tökéletes cefrézés és lepárlás mellett például a kiválóan megválasztott szüreti időponttal – gyümölcsminőséggel -, valamint kimondottan jól megválasztott alkoholtartalommal lehetett bekerülni. Ezeknél a tételeknél az egyensúly és a kifejezőkészség volt a legfőbb elvárás, azaz már illett elvarázsolni a kóstolót.

Az ötcsillagos (versenyen nagyaranyérmes vagy champion) pálinka a négycsillagos tételek kiválóságán túlmutató, csúcskategóriás pálinka. Tökéletes harmónia, kifejezőkészség, komplexitás, elegancia és valamely olyan tulajdonság jellemzi, amely alapján a képzett kóstolók is kiemelkedőnek, emlékezetesnek írják le. Az "életben egyszer kötelező" vagy "meg sem érdemeljük" kategória, amelyben minden tétel nemzetközi viszonylatban, hozzá hasonló kiváló tételek között is remekül helytáll.

 

Vissza