Pálinkás karácsonyi menü: ezt érdemes kipróbálni idén

2015-12-03

A legtöbb családnál megszokott, tradicionális menü készül a szentestére. A magyar asztalok többségén halászlé és rántott hal, majd bejgli követi egymást. Azonban karácsony másnapján már mindenki bátrabban süt-főz, akár egy-egy különlegesebb, új recepttel is készülhetünk ilyenkor. A tradíció vonalát követi, de mégis teljes gasztronómiai élmény lehet, ha egy igazi hungarikum, mégpedig a pálinka köré építjük fel a felnőttek karácsonyi menüjét. Merjünk bátrak lenni, válasszunk minőségi pálinkát, és kápráztassuk el a vendégeinket – egy kis rántott csirkével és kólával ez biztosan nem fog sikerülni.


Igazi pálinkás ételkülönlegességeket lehet kreálni pár jó pálinkával, jó alapanyagokkal és egy kis kreativitással. Mint tudjuk, a pálinka már önmagában egy különleges ízélmény, hiszen egyszerre alkoholos és finoman gyümölcsös. Az alkoholtartalom miatt fontos, hogy a pálinkát a megfelelő időben adjuk a készített ételhez. Tervezzük meg, hogyan érhető el a legkellemesebb ízhatás, ahol a pálinka az étellel összeérik és harmóniában kiteljesedik.

 

 

LEVES: Házi meggyleves pálinkás meggyel

 

 

Ez a leves egy igazi hungarikum, hiszen az egyszerűnek tűnő meggylevest megbolondíthatjuk egy kis meggypálinka segítségével. Magozott meggyből vagy fagyasztott meggyből is készülhet. Az előkészületeknél fontos, hogy a főzés előtt kb. 15 szemet válasszunk ki és áztassunk be egy kis tálban meggypálinkába. A többi meggyet a szokásos módon fűszerekkel, tejszínnel felfőzzük, majd leturmixoljuk,.  

Amikor a leves kész, akkor beleszórjuk a pálinkás meggyszemeket, mandulaforgáccsal és mentalevéllel tálaljuk. Hidegen és melegen is fogyasztható.

 

 

FŐÉTEL: Szarvas bélszín zsemlegombóccal és villányi törkölypálinkával flambírozott erdei gyümölcsmártással

 

 

A bélszínt először pácoljuk, majd 1 napig hűtőben érleljük. A pácolást követően kivesszük a húst a hűtőből és először mindkét oldalát megpirítjuk serpenyőben, majd a sütőben kb. 25 percig sütjük. Végül ízlés szerint borsozzuk, fűszerezzük. A zsemlegombócot a hagyományos módon készítjük el.

Amitől pálinkás különlegesség lesz a főétel, az nem más, mint a mártás. Az erdei gyümölcsök egyik felét leturmixoljuk, a másik felét pedig egészben hozzátesszük és így főzzük sűrű mártássá. Tálaláskor 70%-os tiszta vöröstörköly pálinkával meglocsoljuk és flambírozzuk.

 

 

DESSZERT: Diós, pálinkás palacsinta csokoládé fagylalttal

 

 

Ki ne szeretné a palacsintát, ezzel biztosan nem lőhetünk félre. Érdemes azonban valamilyen modern receptet alkalmaznunk a töltelék esetében. A karácsonyi pálinkás menüvel harmonizálva egy zölddió likőrös diókrémet készíthetünk. Cukorral felfőzzük a darált diót, majd amikor kihűlt, hozzákeverjük a masszához a zölddió likőrt - egy adaghoz kb. 2cl pálinkát kell önteni. A zölddió likőr különleges ízvilága tökéletesen harmonizál a diós alappal.

Az elkészült töltelékkel megtöltjük a palacsintát, majd leöntjük keserű csokoládéból készült öntettel és egy gombóc csokoládé fagylalttal tálaljuk. Az elkészített desszertet mentalevéllel és porcukorral dekorálhatjuk. Amennyiben szeretnénk, rakott palacsintát is készíthetünk - a palacsintákat terítsük ki, és rétegenként tegyük közé a diós tölteléket.

Vissza